Παρασκευή, 5 Μαΐου 2017

Εβδομαδιαίο ενημερωτικό ΚΕΓ (4/5/17)


Νέες προσθήκες στην Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα
Νέα - Ειδήσεις
Η 14η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης πρόκειται να διεξαχθεί στις 11-14 Μαΐου 2017 (HELEXPO, Περίπτερα 13 & 15). Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας συμμετέχει στην Έκθεση με τις εξής εκδηλώσεις: Πέμπτη 11 Μαΐου 2017 09.00-10.00, περίπτερο 13 (θεματικό περίπτερο "ΝΟΤΟΣ") - "Επι-γράφω στην αρχαία Ελλάδα" δρ. Νίκη Οικονομάκη, επιστημονική συνεργάτιδα ΚΕΓ 15.00-16.00, περίπτερο 15 (αίθουσα ΕΞΩΣΤΗΣ) - "Λεξικό της Λαϊκής και της Περιθωριακής μας Γλώσσας, Θεσσαλονίκη 2016" (ανάρτηση στην Πύλη για την ελληνική γλώσσα του ΚΕΓ) Η καταγραφή της λαϊκής μας γλώσσας από τον Β΄ Π.Π. μέχρι και σήμερα. Ομιλητές: Ιωάννης Καζάζης, Πρόεδρος ΚΕΓ, Ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ & Γιώργος Γιαννάκης, καθηγητής Φιλολογίας ΑΠΘ, μέλος Δ.Σ. ΚΕΓ. 16.00-17.00, περίπτερο 15 (αίθουσα ΕΞΩΣΤΗΣ) - "Διαδρομές στους ψηφιακούς πόρους του ΚΕΓ για παλιούς και νέους διαδρομιστές και όχι μόνο" Ομιλήτριες: δρ. Θωμαΐς Ρουσουλιώτη & δρ. Ράνια Βοσκάκη, επιστημονικές συνεργάτιδες ΚΕΓ 17.00-18.00, περίπτερο 15 (αίθουσα ΕΞΩΣΤΗΣ) - "Διαβάζοντας τον Διγενή και τον Ερωτόκριτο στο διαδίκτυο" Το ΚΕΓ παρουσιάζει το ηλεκτρονικό περιβάλλον που δημιούργησε για τη Δημώδη Γραμματεία. Ομιλητές: Βασίλης Βασιλειάδης, Ερευνητής του Τμήματος Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο ΚΕΓ, Δημήτριος Κιτσούλης, Φιλόλογος (ΜΑ)-εκπαιδευτικός αποσπασμένος στο ΚΕΓ, Αναστασία Μαρκομιχελάκη, Επίκουρη καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ. Πληροφορίες για την 14η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης στο http://thessalonikibookfair.gr/
Κυκλοφόρησε ο 6ος τόμος του Ιστορικού Λεξικού της Νέας Ελληνικής (δε-διάλεκτος), Αθήνα, Ακαδημία Αθηνών, 2016, σσ. πστ΄ + 392. Ο νέος τόμος περιλαμβάνει περίπου 2000 λήμματα από τις Νεοελληνικές διαλέκτους και τα ιδιώματα αλλά και από τη Νεοελληνική Κοινή, με πλήρη ιστορική θεώρηση, ετυμολογικές πληροφορίες, πλούσια παραθέματα από τον καθημερινό λόγο, τον ημερήσιο τύπο και την νεοελληνική λογοτεχνία. Επιπλέον, αποτυπώνει τη διαλεκτική πολυτυπία και τεκμηριώνει εκτεταμένα τον διαλεκτικό λόγο (φράσεις, παροιμίες, γνωμικά, αινίγματα, άσματα). Το έργο διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο της Ακαδημίας Αθηνών. Στον Πρόλογο διαβάζουμε: [...] Η μεγάλη πρόοδος της λεξικογραφίας κατά τις τελευταίες ιδίως δεκαετίες οδήγησε στην αναγκαιότητα να τεθεί σε νέα βάση η στοχοθεσία του λεξικού, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται στον παρόντα τόμο, συνταγμένο με βάση τον νέο Κανονισμό Συντάξεως του ΙΛΝΕ, ο οποίος κυκλοφόρησε το 2012 ως παράρτημα, αριθμ. 6, του <i>Λεξικογραφικού Δελτίου</i>. [Σημειώνεται ότι ο 23ος τόμος του <i>Λεξικογραφικού Δελτίου</i> κυκλοφόρησε το 2001.] Η Ακαδημία Αθηνών κατά τα 27 έτη που παρήλθαν από την έκδοση του τελευταίου τόμου του Ιστορικού Λεξικού προχώρησε στην ενίσχυση των εντελώς απαραίτητων έργων υποδομής με έμφαση στον εμπλουτισμό του Αρχείου με νέο διαλεκτικό υλικό και ιδίως στην ψηφιοποίησή του, ούτως ώστε να διασωθεί από τη φθορά του χρόνου και να είναι εύκολα προσβάσιμο στους ερευνητές. [...] Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να περιηγηθείτε στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: <http://www.academyofathens.gr/el/kentro/ilne/ergo/historical_vocab> και <http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/bibliographies/modern_dict/show.html?id=4>.

Το Πανεπιστήμιο Flinders (Αυστραλία) διοργανώνει το 12ο Διεθνές Συνέδριο για τα ελληνικά (12th International Conference on Greek Research). Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στις 23-24 Ιουνίου 2017 στην Αδελαΐδα και οι θεματικές του εκτείνονται από την αρχαία ελληνική γραμματολογία ως τις νεοελληνικές σπουδές.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών (ΕΕΝΣ), σε συνεργασία

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας γνωστοποιεί ότι για το έτος 2017 οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εξετάσεων για την Πιστοποίηση Ελληνομάθειας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν ως εξής: Επίπεδα Ημερομηνίες εξετάσεων: Α1 Στοιχειώδης Γνώση (για παιδιά 8-12 ετών) Τρίτη 16 Μαΐου 2017 (πρωί) Α1 Στοιχειώδης Γνώση (για εφήβους και ενηλίκους) Τρίτη 16 Μαΐου 2017 (πρωί) Α2 Βασική Γνώση Τρίτη 16 Μαΐου 2017 (μεσημέρι) Α2 για επαγγελματικούς σκοπούς Τρίτη 16 Μαΐου 2017 (μεσημέρι) Β1 Μέτρια Γνώση Τρίτη 16 Μαΐου 2017 (απόγευμα) Β2 Καλή Γνώση Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 (πρωί) Γ1 Πολύ Καλή Γνώση Τετάρτη 17 Μαΐου 2017 (απόγευμα) Γ2 Άριστη Γνώση Πέμπτη 18 Μαΐου 2017 (πρωί) Εξεταστικά κέντρα 2017:http://www.greeklanguage.gr/certification/node/9 Πληροφορίες: - στα τηλέφωνα των εξεταστικών κέντρων - στα τηλέφωνα του ΚΕΓ: 2313331500, 2313331540 - στην ιστοσελίδα  http://www.greeklanguage.gr/certification
Το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συνδιοργανώνουν Διεθνές Συνέδριο προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Peter Mackridge με τίτλο «Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας ταξιδεύοντας; Αναζητήσεις και αγωνίες των ελλήνων λογοτεχνών του μεσοπολέμου (1918-1939)» την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 στην Καλαμάτα, στο Αμφιθέατρο «Νικόλαος Πολίτης» της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
9η Εκδήλωση του Κύκλου Διαλέξεων του Τομέα Νεοελληνικής Φιλολογίας 2016-2017 «Παρατηρήσεις για τη διαμάχη Παλαμά-Καβάφη. Η στάση του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου» Εισήγηση: Παντ. Βουτουρής, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Κύπρου Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 3 Μαΐου και ώρα 18.30 στο χώρο της Βιβλιοθήκης Βυζαντινής και Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (8ος όροφος, 829).

Η ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Έρη Σταυροπούλου θα μιλήσει την Τρίτη 9 Μαΐου 2017, ώρα 19.00, με θέμα: Η ημερολογιακή γραφή και η περίπτωση του Γιάννη Μπεράτη, στο Σπουδαστήριο 208 (2ος όροφος Νέου Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής, ΑΠΘ).

Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, Ν.Π.Ι.Δ. εποπτευόμενο από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων (ΥΠΠΕΘ), καλεί προς απόσπαση για το σχολικό έτος 2017

Εκδηλώσεις στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης για το μήνα Μάιο.

Ενημερωτικό δελτίο περιοδικού <i>Νέα Παιδεία</i> για τον Μάιο 2017
Οι εκδόσεις Ηριδανός και ο Ευάγγελος Ι. Τζάνος προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου " Αφανισμός". Θα μιλήσουν η Χρυσούλα Μαρινάκη και ο Μιχάλης Αγγέλου. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Χρήστος Λιακόπουλος και Σάσα Σοφού. Η παρουσίαση θα γίνει τη Δευτέρα 8 Μαΐου 2017, στις 18:00, στο Polis Art Cafe Αίθριο Στοάς Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5, τηλ. Επικοινωνίας: 6981792494).

Την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Patras Science Festival. Πρόκειται για σεμινάριο με εισηγητή τον Δήμο Αβδελιώτη με θέμα: Ο έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος, και θα γίνει στη Βιβλιοθήκη του ΕΑΠ.

Στις 5-7 Μαΐου 2017 θα πραγματοποιηθεί το 3ο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με διεθνή συμμετοχή με θέμα: Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Εκπαίδευση, Κοινωνία και Πολιτική Παιδεία. Το Συνέδριο διοργανώνεται από το Ι.Α.Κ.Ε. (Ινστιτούτο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών) και θα γίνει στο ξενοδοχείο ΑΤΛΑΝΤΙΣ, στο Ηράκλειο Κρήτης. Η επίσημη τελετή έναρξης θα γίνει την Παρασκευή 5 Μαΐου και ώρα 20.00 στην αίθ. Μίνως ΙΙ του ξενοδοχείου.

Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κυπρίων Φιλολόγων (ΣΕΚΦ-ΟΕΛΜΕΚ), η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων (ΠΕΦ), η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και ο Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου, προσκαλούν στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: «Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός από την Αρχαιότητα ως τις μέρες μας: Ιστορία και Πολιτισμός» Τo Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της ΟΕΛΜΕΚ στη Λευκωσία, το Σάββατο 6 Μαΐου 2017 και ώρα 08:30 π.μ.
Την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017 ώρα 12 μ. στην Αίθουσα Συνελεύσεων του Τμήματος Φιλολογίας η κ. Τριανταφυλλίτσα Μανιάτη-Κοκκίνη, Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας του ΕΚΠΑ, θα δώσει διάλεξη με τίτλο «Τόκος, φόρος, προνόμια. Κοινωνική ανισότητα και κράτος δικαίου στο Βυζάντιο».

Ο εκδότης - συντάκτης - επιμελητής του επιστημονικού περιοδικού "Βέροια-Ερατεινή Ημαθία", Δρ. Καθηγητής Αντώνης Μιχ. Κολτσίδας, και οι συνεργάτες-συγγραφείς των εργασιών του πρώτου τεύχους, σας προσκαλούν να παραβρεθείτε στην παρουσίαση του νέου περιοδικού της Βέροιας και όλης της Ημαθίας, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βεροίας, την Τετάρτη 10 Μαΐου στις 6.30 μ.μ. Η παρουσίαση θα γίνει από τους συνεργάτες του περιοδικού με την αναφορά τους στη θεματολογία των εργασιών τους.

Την Τρίτη 23 Μαΐου 2017 και ώρα 20.30, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του Hans Eideneier με τίτλο "Περί αναγνώσεως". Η εκδήλωση θα γίνει στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Τμήματος Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Το 3ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου διοργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων με θέμα: Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία 2011-2017: Εξελίξεις και Προοπτικές. Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στους χώρους του σχολείου (Καραολή & Δημητρίου 26, Εύοσμος, Θεσσαλονίκη) στις 6-7 Μαϊου 2017. Στόχοι του είναι η διάχυση καινοτόμων προγραμμάτων, η διάδοση καλών πρακτικών, η παρουσίαση ερευνών πεδίου και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους, η αποτίμηση και διατύπωση προβληματισμών και προτάσεων για το νομοθετικό πλαίσιο τη διοικητική δομή και τον παιδαγωγικό χαρακτήρα των Πειραματικών και Πρότυπων Σχολείων.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ανοίγει τις πόρτες του σε μικρούς και μεγάλους για τρεις συνεχόμενες Κυριακές, 7, 14, 21 Μαΐου 2017. Στις εκδηλώσεις περιλαμβάνονται πειράματα, παρουσιάσεις, παιχνίδια, δημιουργικά εργαστήρια κ.ά.

Αυτή την εβδομάδα
·                  Α.Π.Θ. την Κυριακή (7, 14, 21/5/17)
·                  Παρουσίαση βιβλίου (8/5/2017)


Πύλη για την Ελληνική Γλώσσα (http://www.greek-language.gr)
​Μπορείτε να επικοινωνείτε ηλεκτρονικά μαζί μας για την προώθηση δικού σας μηνύματος (π.χ. συνέδριο, εκδήλωση, έκδοση κλπ.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.