Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018

Ημερίδα "Η ηγεσία στη σχολική εκπαίδευση"

Η ΗΓΕΣΙΑ ΣΤΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΘΕΩΡΗΤΙΚΩΝ, ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

· Σάββατο 2 Ιουνίου 2018
· Αμφιθέατρο «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Ακαδημίας 50, Αθήνα

 
ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ: Γιατί ημερίδα για την ηγεσία στη σχολική εκπαίδευση;
Όπως εύκολα προκύπτει τόσο από τη σχετική βιβλιογραφία όσο και από τα δύο συναφή συνέδρια που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο εξάμηνο στη χώρα μας, το θέμα της ηγεσίας στη σχολική εκπαίδευση δεν είναι επαρκώς αποσαφηνισμένο στην Ελλάδα.
Γενικότερα, υπάρχουν πολύ διαφορετικές θεωρητικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις για το θέμα αυτό μεάμεσεςσυνέπειες στην αξιοποίηση τους στο πρακτικό επίπεδο και στην καθημερινότητα των σχολείων. 

Αν οριοθετήσουμε την ηγεσία (leadership) και τη διαχωρίσουμε από τη διοίκηση (administration) και τη διαχείριση (management), τότε δημιουργείται ένα ενδιαφέρον πεδίο μελέτης για τη σχολική εκπαίδευση, το οποίο φυσικά δεν είναι εντελώς αποκομμένο από τα προηγούμενα. 

Αν, επίσης, την έννοια της ηγεσίας την θεωρήσουμε ως όραμα, επιρροή, λήψη αποφάσεων, που δεν περιορίζεται αποκλειστικά στο διευθυντή ενός σχολείου, ούτε στο χάρισμα που αυτός, ενδεχομένως, διαθέτει ή δεν διαθέτει, τότε το αναφερθέν πεδίο μελέτης αποκτά πολύ ενδιαφέροντα και αξιοποιήσιμα στοιχεία για τη σχολική κοινότητα. 

Είναι γνωστό ότι σε σχέση με τα προηγούμενα, τις τρεις τελευταίες δεκαετίες διεθνώς πραγματοποιήθηκαν πολλές έρευνες, προγράμματα και συζητήσεις,υλοποιήθηκαν πολιτικές, δημιουργήθηκαν θεσμοί που αξιοποιούνται σήμερα στα σχολεία και στις πρακτικές τους. 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, τίθεται ένα απλό και εύλογο ερώτημα, το οποίο δεν φαίνεται να έχει απαντηθεί ακόμα επαρκώς στη χώρα μας: Ως Ελλάδα πού περίπου βρισκόμαστε αναφορικά με την ηγεσία στη σχολική εκπαίδευση; 

Η Ημερίδα στο σύντομο χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει, πρόκειται να εστιάσει σε βασικά θεωρητικά, μεθοδολογικά και ιδιαιτέρως σε πρακτικά ζητήματα στην κατεύθυνση αυτή. Έτσι, στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν προγράμματα ηγεσίας στη σχολική εκπαίδευση, θεωρητικές, μεθοδολογικές και πρακτικές προσεγγίσεις και θα δοθεί έμφαση στην οπτική των εκπαιδευτικών της τάξης για την αξιοποίησή όλων αυτών στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.