Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες

Καλημέρα σας και καλή  σχολική χρονιά.

 Όπως ήδη γνωρίζετε ο Ο.Α.Σ.Π./Διεύθυνση Κοινωνικής Αντισεισμικής Άμυνας/Τμήμα Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης στοχεύει μεταξύ άλλων στην ανάπτυξη αντισεισμικής συνείδησης και συμπεριφοράς στους εκπαιδευτικούς και στους  μαθητές με τη διαρκή ευαισθητοποίηση, ενημέρωση και εκπαίδευσή τους. 

Στην κατεύθυνση αυτή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σε κάθε σχολική μονάδα θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τις ενέργειες που αφορούν στη βελτίωση της ετοιμότητάς της στη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου. Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν: τη σύνταξη ή την επικαιροποίηση του ήδη υπάρχοντος Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης του Σχολείου, την ενημέρωση των εκπαιδευτικών και των  μαθητών, τη διοργάνωση ασκήσεων ετοιμότητας για σεισμό και την αποτίμησή τους.
Στο πλαίσιο λοιπόν της κοινής μας προσπάθειας και της μέχρι τώρα συνεργασίας μας για τη μείωση των επιπτώσεων των σεισμών στα σχολεία της χώρας, θα θέλαμε σας ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία που είχαμε μαζί σας και παράλληλα να σας  υπενθυμίσουμε ότι:

α. το "Σχέδιο Μνημονίου Ενεργειών για τη Διαχείριση του Σεισμικού Κινδύνου στις Σχολικές Μονάδες” του Ο.Α.Σ.Π. (το οποίο και σας στέλνουμε σε Word) μπορείτε να το βρείτε και στo ακόλουθo link: (http://www.oasp.gr/node/2918,http://www.oasp.gr/inform/teachers).
Το Μνημόνιο αυτό  στάλθηκε από τον Ο.Α.Σ.Π. και φέτος (όπως και την σχολική χρονιά 2015-2016), στη Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στη Γενική Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού,  Προγραμματισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ώστε να μπορεί να  αξιοποιηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα.
Στόχος του μνημονίου είναι να υπάρχει ένα πρότυπο σχέδιο πάνω στο οποίο να μπορούν να βασιστούν οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων της χώρας για να υλοποιήσουν της απαραίτητες ενέργειες πρόληψης για τη διαχείριση του σεισμικού  κινδύνου στο σχολείο τους (Σύνταξη Σχολικού Σχεδίου  Έκτακτης Ανάγκης, Διοργάνωση Ασκήσεων Ετοιμότητας κ.λπ.).

β. η 13η Οκτωβρίου 2016 (ημέρα Πέμπτη) είναι η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Επιπτώσεων των Φυσικών Καταστροφών. Η πρόταση του  Ο.Α.Σ.Π. προς το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είναι η πραγματοποίηση της  πρώτης από τις τρεις προβλεπόμενες ασκήσεις ετοιμότητας του έτους την ημέρα αυτή.  

γ. το εκπαιδευτικό υλικό του Ο.Α.Σ.Π. μπορείτε να το αναζητήσετε στο δικτυακό τόπο του Ο.Α.Σ.Π. www.oasp.gr. Πιο συγκεκριμένα στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να δείτε τα ακόλουθα:

Αφίσα «Προετοιμάσου από Τώρα για τον Σεισμό»:  http://www.oasp.gr/sites/default/files/afisa.pdf
Φυλλάδιο «Προετοιμάσου από Τώρα για τον Σεισμό»:
http://www.oasp.gr/sites/default/files/OASP_tetraptixo_low_0.pdf
Έντυπο «Οδηγίες Προστασίας – Μετασεισμική  περίοδος»:  http://www.oasp.gr/sites/default/files/OASP-Metaseismiki_24-2-14%20%281%29.pdf
 Έντυπο «Οδηγίες Προστασίας για Άτομα με Κινητική  Αναπηρία»:  http://www.oasp.gr/sites/default/files/AMEA%20Atoma-Diktio_1.pdf
Έντυπο «Οδηγίες Προστασίας για υποστήριξη της αυτενέργειας ατόμων με μαθησιακές και επικοινωνιακές δυσκολίες»:
http://www.oasp.gr/sites/default/files/OASP-Easy%20to%20read_Greek.pdf
CD-ROM “Τι είναι ο σεισμός και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε" και βιντεάκια: http://www.oasp.gr/node/1384
πρότυπες εισηγήσεις κ.λπ.: http://www.oasp.gr/inform/teachers
 Παράλληλα στο δικτυακό τόπο του Οργανισμού μπορείτε να βρείτε και άλλα φυλλάδια, αφίσες, πρότυπες εισηγήσεις κ.λπ.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας, σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε  περαιτέρω διευκρίνιση, πληροφορία και συνεργασία.

Με  εκτίμηση,
Δρ  Κούρου Ασημίνα
 Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαίδευσης - Ενημέρωσης
Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.)
Ξάνθου 32, Ν. Ψυχικό 15451
Τηλ.:
 210 6728000  εσωτ.: 128
Κιν.: 6974 321134
Fax: 210 6779561
www.oasp.gr


ΣΧΕΔΙΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΙΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.