Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

Η μετάβαση των παιδιών με ΔΕΠΥ στην ενηλικίωση

Βοήθεια! Ο έφηβος με ΔΕΠΥ μετατρέπεται σε ενήλικα με ΔΕΠΥ - Δήλωση του ADHD Europe, Οκτώβριος 2016

Τα παιδιά για τα οποία μιλούσαμε πριν 10 χρόνια (Πράσινη Βίβλος, 2006) είναι πλέον νεαροί ενήλικες και οι υπηρεσίες για τις οποίες παλεύαμε κατά τη διάρκεια των ετών παρέμβασης – στο σύνολό τους – βελτιώθηκαν γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ωστόσο, τα μέλη του ADHD-Europe ανακαλύπτουν ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες για νεαρούς ενήλικες όταν πλέον οι υπηρεσίες που τους παρέχονταν όταν ήταν παιδιά και έφηβοι δεν είναι πια διαθέσιμες γι’ αυτούς στα 17- 18 τους χρόνια, μια κρίσιμη χρονική περίοδο για την περαιτέρω ανάπτυξή τους κι ενώ συχνά βρίσκονται ακόμη σε εκπαιδευτικά συστήματα και δομές κατάρτισης.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα συμπτώματα συνεχίζονται καθώς και ότι ενδεχομένως να παρουσιάσουν και συννοσυρότητα με άλλη διαταραχή κατά την ενήλικη ζωή. Είναι ευρέως αναγνωρισμένο σήμερα ότι η ΔΕΠΥ συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή για περισσότερο από το 75% των διαγνωσθέντων σε παιδική/εφηβική ηλικία και ότι η δριμύτητά της σχετίζεται άμεσα με την παρουσία και τη σοβαρότητα των περιπτώσεων συννοσηρότητας.
Ωστόσο, οι περισσότεροι ενήλικες με συμπτωματολογία ΔΕΠΥ παραπέμπονται σε δομές ενηλίκων όπου δεν τους προσφέρονται πλέον οι κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε να βοηθηθούν. Ως εκ τούτου, πολλοί κινδυνεύουν να αφήσουν το σχολείο, να αναπτύξουν προβλήματα κατάχρησης ουσιών και/ή να παρουσιάσουν επικίνδυνες ή παραβατικές συμπεριφορές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο λόγος είναι ότι οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι τους οποίους συναντούν σε κλινικές ή δομές ενηλίκων συχνά δεν έχουν κατάλληλη εκπαίδευση σχετικά με τη ΔΕΠΥ στην ενήλικη ζωή και δεν κατανοούν τις ανάγκες των νέων ανθρώπων (18+), που διαφέρουν από τη διάγνωση και τη θεραπεία στην παιδική και εφηβική ηλικία. 

Αγαπητοί γονείς, εκπαιδευτικοί, φίλοι,
 
Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας - ADHD HELLAS, όπως κάθε χρόνο στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠΥ που γίνονται παγκόσμια τον μήνα Οκτώβριο, διοργανώνει δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
 
Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, διοργανώνουμε επιμορφωτική ημερίδα με τη συμμετοχή κορυφαίων ειδικών  στο Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Συγκεκριμένα, οι J. Russell Ramsay, PhD, και Craig Surman, MD, ειδικοί προσκεκλημένοι του Πανελλήνιου Σωματείου Ατόμων με ΔΕΠΥ - ADHD HELLAS, θα παρουσιάσουν τη διαταραχή έτσι όπως εμφανίζεται, διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται στους ενήλικες.
Το πρώτο μέρος ανοικτό προς όλους, πάσχοντες, τις οικογένειες τους, και επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα παρουσιάσει τη διαταραχή, όπως αυτή επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωή ενός ενήλικα και τις αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης της.
Το δεύτερο σκέλος θα αποτελέσει τη συνέχεια μια προσπάθειας του Αναπληρωτή Καθηγητή της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ Αρτέμη Πεχλιβανίδη και του ADHD HELLAS να εκπαιδευτούν επαγγελματίες ψυχικής υγείας στη διάγνωση και διαχείριση της ΔΕΠΥ.
Κόστος συμμετοχής                                                                                                                                                           
Πρόγραμμα κοινού 9:30-13:00 €40.
Πρόγραμμα επαγγελματιών 9:30-17:00 €100
Η ημερίδα διοργανώνεται από το ADHD HELLAS υπό την αιγίδα της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), της Ελληνικής Εταιρείας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών, και του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, και φιλοξενείται από το Deree-Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.
 
Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 το ADHD HELLAS διοργανώνει ημερίδα, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της ΔΕΠΥ και με την υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ, στο αμφιθέατρο «Αντ. Τρίτσης» του πνευματικού κέντρου Δήμου Αθηναίων, με θέμα: «Παιδιά με ΔΕΠΥ στην Ελληνική Πραγματικότητα». Τα θέματα αφορούν καθημερινά ζητήματα όπως: πώς αντιμετωπίζεται η ΔΕΠΥ στην ελληνική εκπαίδευση σήμερα, ποιο  είναι το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο για τη ΔΕΠΥ, ποιος είναι ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Υγείας στην έγκαιρη ανίχνευση της διαταραχής, ποια η συνεισφορά των αρχών Αισθητηριακής ολοκλήρωσης στην παρέμβαση, πώς βοηθούν η άθληση και η διατροφή. Είσοδος Δωρεάν.
 
Συνημμένα θα βρείτε αφίσα & προγράμματα των εκδηλώσεων. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τοwww.adhdhellas.org
Παρακαλούμε υποστηρίξτε τις δράσεις μας προωθώντας το ενημερωτικό δελτίο σε πιθανούς ενδιαφερόμενους.

Με εκτίμηση, 
Η Πρόεδρος του Δ Σ
Χριστίνα Γεωργιάδου
ADHD Hellas
Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
Pan-Hellenic Association of individuals with Attention Deficit/Hyperkinetic Disorder
Cosmos Building
125-127 Kifisias Ave
11523, Athens, 
Greece 
Office 822 
Τ: +306976138837 - Fax: +302106984201
www.adhdhellas.org / info@adhdhellas.org
​VAT​
: 997873307  &  Tax office: 
​Psychikou​

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.