Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Βιωματικά σεμινάρια του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης


Βιωματικό σεμινάριο: Μια «διαφορετική» εικαστική προσέγγιση.
Προσεγγίζοντας με την τέχνη άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ικανότητες
Η εκπαίδευση μέσω των Εικαστικών προσφέρει ένα πολύ κατάλληλο μέσο για τα άτομα που εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα σε μαθησιακό επίπεδο και ειδικότερα δυσκολίες στον γνωστικό, συναισθηματικό, κοινωνικό και ψυχοκινητικό τομέα. Πιο συγκεκριμένα σε παιδιά-ενήλικες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και παρατηρείται έκπτωση στους παρακάτω τομείς: Επικοινωνία, Αμοιβαίες κοινωνικές συναλλαγές, Γενική συμπεριφορά(π.χ. εμφάνιση στερεότυπων και διασπαστικών αντιδράσεων), Ενδιαφέροντα, Δραστηριότητες.
 Oι Τέχνες ως βιωματικός τρόπος εκπαίδευσης παρέχουν εμπειρίες που είναι θεμελιώδεις για την πλήρη ανάπτυξη των ατόμων καθώς προωθούν ενεργά την ανάπτυξη των ατόμων ως προς την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, την προσωπική αποτελεσματικότητα, τις δεξιότητες έκφρασης και επικοινωνίας, τη δημιουργική λύση προβλημάτων, την εγρήγορση του νου και τη στάση της ζωής, ενθαρρύνουν την ευελιξία της σκέψης τους, την αυτό-έκφραση, την ανεξαρτησία και την κοινωνική τους αλληλεπίδραση. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τη συνεισφορά της τέχνης σφαιρικά στη δημιουργική και νοητική ανάπτυξη του ατόμου.
Oι Εικαστικές Τέχνες γενικότερα ενεργοποιούν τόσο την φαντασία, όσο και την δημιουργικότητα τω παιδιών-ενηλίκων με αναπηρία, οι οποίοι θεωρούνται από τους πιο σοβαρά διαταραγμένους και ελλειμματικούς τομείς στην ανάπτυξή τους.
Τα Εικαστικά αποτελούν ένα μοναδικό μέσο επικοινωνία και συνεργασίας με τους άλλους ανεξάρτητα γλωσσικής ικανότητας των ατόμων, καθώς επιτυγχάνεται σταδιακά μια αισθητηριακή εξερεύνηση και κατανόηση του κόσμου.
Μέσω των εικαστικών παρεμβάσεων τα παιδιά-ενήλικες εκφράζουν συναισθήματά, τα όνειρά και τα εσωτερικά τους βιώματα μέσω ποικίλων καλλιτεχνικών μέσων, όπως η ζωγραφική, ο πηλός και άλλα εικαστικά μέσα. Το έργο τέχνης θεωρείται αναπαράσταση του αντικειμενικού κόσμου, αλλά το άτομο που δημιουργεί προβάλλει πάνω του και τμήματα του εαυτού του.
Η Τέχνη ως εργαλείο έγκαιρης παρέμβασης σε άτομα με ειδικές ικανότητες μπορεί να βοηθήσει  στην οργάνωση του περιβάλλοντος τους, για μέγιστη άνεση και χαλάρωση, και την παροχή σωματικής και αισθητηριακής υποστήριξης.
 Το γεγονός ότι η χρήση του λόγου δεν είναι απαραίτητη για την εξέλιξη των εικαστικών δραστηριοτήτων καθιστά την εικαστική θεραπεία ικανή να ανταποκρίνεται στο αναπτυξιακό στάδιο και τις αναπτυξιακές ανάγκες κάθε ατόμου. Αυτό σημαίνει ότι παιδιά-ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού φάσματος ή νοητική υστέρηση, καθώς και παιδιά με δυσκολίες λόγου, έλλειψη προσοχής ή δ.ε.π.υ μπορούν να ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη θεραπευτική εικαστική προσέγγιση.          Σύμφωνα με έρευνες, παιδιά με αυτισμό για παράδειγμα, παρουσιάζουν σημαντική βελτίωση σε τομείς που αφορούν την επικοινωνία (μέσω της ενθάρρυνσης της φαντασίας, της συμβολικής σκέψης και έκφρασης), την κοινωνικοποίηση (δημιουργία σχέσης με ένα άλλο άτομο- εκπαιδευτή- ή περισσότερα- ομάδα), την αισθητηριακή προσαρμογή του παιδιού σε νέα ερεθίσματα (χρήση διάφορων υλικών μέσω της αφής και της συμμετοχής των χεριών και του σώματος).
  Τα άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες,  μπορούν να αναπτύσσουν ξεχωριστές δυνατότητες και δεξιότητες, αρκεί να βρεθούν σε ένα τέτοιο εκπαιδευτικό περιβάλλον, το οποίο, αφού τις διερευνήσει και τις φέρει στην επιφάνεια, στη συνέχεια να τις αξιοποιήσει.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η επαφή,γνωριμία και εξοικείωση των εκπαιδευομένων με τον πολυδιάστατο ρόλο των Εικαστικών Τεχνών όπως εφαρμόζονται σε άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθώς και η χρησιμότητα και υλοποίηση εικαστικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε άτομα με αναπηρίες σε ατομικό και ομαδικό πλαίσιο, καθώς προκύπτουν σημαντικά οφέλη. Ενισχύονται οι αισθητηριακές εμπειρίες, αναδεικνύονται οι δεξιότητες, τα ταλέντα, η συμπεριφορά, η σχέση τους με άλλα άτομα καθώς και τα συναισθήματά τους.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Ειδικούς παιδαγωγούς, Νηπιαγωγούς, Ψυχολόγους, Κοινωνιολόγους, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς,  φοιτητές, σπουδαστές, γονείς και όλους τους ειδικούς που εμπλέκονται στην υποστήριξη-εκπαίδευση ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
 Θεματικές ενότητες
 Α. Θεωρητικό Μέρος
 Η Τέχνη ως εργαλείο έγκαιρης παρέμβασης για άτομα με ειδικές ικανότητες
Εκπαιδευτικές εικαστικές μέθοδοι προσέγγισης
Εικαστικά μέσα-τεχνικές-υλικά που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια εικαστικών θεραπευτικών παρεμβάσεων
Μορφές Τέχνης
Ομάδες εικαστικής έκφρασης-προτεινόμενες εικαστικές δραστηριότητες
Δομημένες εκπαιδευτικές εικαστικές δράσεις για άτομα με ΔΑΦ-asperger
Στόχοι καλλιτεχνικής εκπαίδευσης
Σημαντικά οφέλη που προκύπτουν από την εκπαίδευση μέσω των Εικαστικών
Ο πολυδιάστατος ρόλος των Τεχνών και η εφαρμογή τους συνδυαστικά με άλλες επιστήμες
Β  Βιωματικό Μέρος
 Βιωματικό εικαστικό εργαστήρι με θέμα «Ταξίδι στην τέχνη του αυτισμού»

Χρήσιμες πληροφορίες:
Ημερομηνία Διεξαγωγής:
Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016
Τόπος Διεξαγωγής:
Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Τριπόδων 23, Πλάκα
Ώρες Διεξαγωγής:
11:00-15:00
Επιμορφώτρια:
Κων/να Λαμπρινού, Εικαστικός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή
Δίδακτρα Σεμιναρίου:
Δίδακτρα: 30€,  Φοιτητές: 20€,   Άνεργοι: 20€, Μέλη Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης 20€
Παρέχονται:
Βιβλιογραφία
Σημειώσεις και εκπαιδευτικό υλικό σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή
Φάκελος
Βεβαίωση
Πληροφορίες/Εγγραφές:
Συμπληρώστε το έντυπο συμμετοχής και αποστείλετέ το με ηλεκτρονικό μήνυμα στο info@ekedisy.gr

 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.