Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015

Διεθνές Συνέδριο OPEN CLASSROOM με θέμα τη σχολική καινοτομία και την ανάπτυξη των σχολικών μονάδων ως αυτόνομων κέντρων μάθησης και κατάρτισης 18-21 Σεπ. 2015

Συνέδριο EDEN OPEN CLASSROOM (18-19-20-21 Σεπτεμβρίου 2015)
Η Ελληνογερμανική Αγωγή και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ηλεκτρονική Μάθηση (EDEN)διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο OPEN CLASSROOM με θέμα τη σχολική καινοτομία και την ανάπτυξη των σχολικών μονάδων ως αυτόνομων κέντρων μάθησης και κατάρτισης. Το συνέδριο θα λάβει χώρα από 18 έως 21 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις τις Ελληνογερμανικής Αγωγής.
 Επιστήμονες από την Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τον Καναδά, την Αυστραλία θα παρουσιάσουν καινοτόμες προσεγγίσεις και δράσεις που αφορούν στο σχεδιασμό της τάξης του σχολείου του «Αύριο». Ερευνητικά αποτελέσματα από πιλοτικές δράσεις, μεθοδολογίες εισαγωγής προηγμένων τεχνολογικών λύσεων και εφαρμογών, καινοτόμες διαδικασίες επιμόρφωσης εκπαιδευτικών θα παρουσιαστούν στους συμμετέχοντες, πανεπιστημιακούς, ερευνητές, εκπαιδευτικούς, διευθυντές σχολικών μονάδων, σχεδιαστές εκπαιδευτικής πολιτικής και σύγχρονων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών. Το συνέδριο οργανώνεται με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των δραστηριοτήτων της μεγάλης Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Open Discovery Space (www.opendiscoveryspace.eu). Στις δραστηριότητες αυτές έλαβαν μέρος περισσότερες από 5000 σχολικές μονάδες και 15000 εκπαιδευτικοί από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν σχεδίασαν και υλοποίησαν με τους μαθητές τους τι πιο καινοτόμες δράσεις και θα έχουν την ευκαιρία να τις παρουσιάσουν στην ευρωπαϊκή εκπαιδευτική κοινότητα. Παράλληλα, ερευνητές που παρακολούθησαν συστηματικά τη διαδικασία εξέλιξης των σχολικών μονάδων μέσω των δράσεων αυτών θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά στην εκπαιδευτική κοινότητα τα αποτελέσματα των ερευνών τους για την αποτελεσματική εισαγωγή της καινοτομίας στην κάθε σχολική μονάδα. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα βραβευθούν μερικοί από τους πιο καινοτόμους Ευρωπαίους εκπαιδευτικούς που διακρίθηκαν στους διεθνείς διαγωνισμούς που διοργάνωσε η πρωτοβουλία  Open Discovery Space.
 Το Ευρωπαϊκό έργο Open Discovery Space στηρίζεται σε ένα Μοντέλο Καινοτομίας το οποίο θα αποτελεί και τον πυρήνα αυτού του συνεδρίου, με αναφορές στη ρεαλιστική αποτίμηση της ψηφιακής ωριμότητας του σχολείου, στην ουσιαστική  αυτό-αξιολόγηση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών με χρήση ψηφιακών εργαλείων και σύμφωνα με το μοντέλο δεξιοτήτων της UNESCO, στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης που περιέχει συνεργασίες με διεθνείς και εθνικές πρωτοβουλίες και δράσεις σε συγκεκριμένους τομείς (όπως η χρήση εργαλείων ΤΠΕ, οι Ανοιχτές Πηγές, η εφαρμογή παιδαγωγικών μεθόδων, η συμμετοχή σε εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς κλπ.), στα εμπόδια και τις αντιστάσεις στην αλλαγή και την καινοτομία, στη συγκρότηση ψηφιακών κοινοτήτων εκπαιδευτικών που μπορούν να λειτουργήσουν ως φορείς αλλαγής και καινοτομίας και στη διάχυση και την εδραίωση της καινοτομίας στο σχολείο και στην τοπική εκπαιδευτική κοινότητα.
 Την πρώτη μέρα του συνεδρίου (Παρασκευή 18 Σεπ.) θα γίνουν οι εναρκτήριες ομιλίες και εισηγήσεις από τους επίσημους καλεσμένους, που θα εκπροσωπήσουν εκπαιδευτικούς φορείς και οργανισμούς (ΕΕ, υπουργεία παιδείας, διοργανωτές κλπ.) στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
 Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου, το βήμα θα δοθεί στους καινοτόμους εκπαιδευτικούς του Open Discovery Space που θα παρουσιάσουν μια σειρά από επιτυχημένες δράσεις, καλές πρακτικές και σενάρια που διακρίθηκαν στους εκπαιδευτικούς διαγωνισμούς που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του έργου.
 Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστούν τα ευρωπαϊκά έργα Open Discovery Space, GreeNet (http://greenet.ea.gr/), Digiskills (http://digiskills-project.ea.gr/) και Inspiring Science Education (http://www.inspiringscience.eu/).      
 Επίσης, και τις δύο ημέρες (Σάββατο και Κυριακή), διοργανώνονται εργαστήρια (workshops) επιμόρφωσης εκπαιδευτικών σε τομείς όπως η διδασκαλία των φυσικών επιστημών, η εισαγωγή της καινοτομίας στη σχολική τάξη, η συμμετοχή του σχολείου μου στο πρόγραμμα Erasmus+, οι μεγάλες ιδέες της επιστήμης, η αναγνώριση και διαχείριση φαινομένων βίας και διακρίσεων στο σχολικό περιβάλλον, η δημιουργικότητα και τα ψηφιακά παιχνίδια στην εκπαίδευση, η καθολική σχεδίαση στη μάθηση, κλπ.
 Η τελευταία μέρα (Δευτέρα 21 Σεπ.) θα είναι αφιερωμένη στις επιστημονικές εισηγήσεις ερευνητών, καθώς και στη συζήτηση πάνω στα συμπεράσματα του συνεδρίου.
 Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου θα ολοκληρωθεί στις αρχές του Σεπτεμβρίου και  θα το βρείτε εδώ:  http://eden.ea.gr/.
 Με εκτίμηση,
 Stephanos Cherouvis
Research & Development Department
Ellinogermaniki Agogi
Address: Dimitriou Panagea, GR-15351, 
Pallini, Athens, Greece
URL: www.ea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.