Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2015

Πρόγραμμα Εργαστηρίων UTech Lab, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2015

Αγαπητοί φίλοι,

Σας προωθούμε ενημέρωση για το πρόγραμμα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015 του καινούργιου Εργαστηρίου Τεχνολογίας του Ιδρύματός μας,
UTech Lab, το οποίο υποδέχεται τη νέα χρονιά με 4 επιπλέον εργαστήρια, μέσα από τα οποία θα έχετε την δυνατότητα να ταξιδέψετε από την αναλογική στην ψηφιακή φωτογραφία, να σχεδιάσετε μια ραδιοφωνική εκπομπή, να γνωρίσετε τις τεχνικές ηχοληψίας και να περιπλανηθείτε στον μαγικό κόσμο του ήχου μέσα από τις πιο γνωστές ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Τα εργαστήρια απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του UTech Lab ή καλέστε στο τηλέφωνο 210 94 69 694.

Πρόγραμμα Εργαστηρίων Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2015

Ρομποτική «Επιστροφή στη Σελήνη» 
3/1, 10/1, 17/1, 31/1, 7/2, 21/2, 28/2 
09.45-14.15
Τρισδιάστατη εκτύπωση
15/1, 23/1, 6/2, 19/2
17.00-18.30
Δημιουργία κόμικς
15/1, 23/1, 5/2, 20/2
17.00-18.30
Animation
16/1, 12/2, 27/2
17.00-18.30
Δημιουργία website με το WordPress
16/1, 13/2
17.00-19.00
Ταξίδι στον ήχο ΝΕΟ
17/1, 7/2, 21/2
10.30-12.30
Από την αναλογική στην ψηφιακή φωτογραφία  ΝΕΟ
22/1 και 29/1
17.00-19.00
Web radio: Σχεδιασμός και παραγωγή εκπομπής  ΝΕΟ
24/1
10.30-12.00
Δημιουργία μουσικής στα iPad
31/1
10.30-12.00
Φωτογραφίζοντας
12/2, 27/2
17:00-18:30
Εισαγωγή στο Web radio
14/2
10.30-12.00
Ο ήχος στην επιστημονική φαντασία ΝΕΟ
26/2
17.00-20.00

Ρομποτική «Επιστροφή στη Σελήνη»
Μέσα από την αντιμετώπιση μιας πρόκλησης που αφορά στον σχεδιασμό και στην κατασκευή ενός οχήματος «ρομπότ» που μπορεί να κινείται στην επιφάνεια της Σελήνης, οι συμμετέχοντες εισάγονται στον τρόπο που εργάζεται ένας μηχανικός, προκειμένου να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Στο δεύτερο μέρος του εργαστηρίου επιλύουν το πρόβλημα της πλοήγησης του οχήματος στον χώρο και της αποφυγής τυχόν εμποδίων που θα βρεθούν στην πορεία του, μετατρέποντας ουσιαστικά το όχημα σε κανονικό ρομπότ. Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Α’ Λυκείου.

Tρισδιάστατη εκτύπωση
Οι συμμετέχοντες εισάγονται στην έννοια της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Μαθαίνουν τι σημαίνει η τρισδιάστατη εκτύπωση, σε ποιους τομείς εφαρμόζεται και πώς μπορούν να εμπνευστούν από αυτήν την καινοτόμα τεχνολογία. Στη συνέχεια μαθαίνουν να σχεδιάζουν ένα τρισδιάστατο αντικείμενο σε κατάλληλο σχεδιαστικό πρόγραμμα και να το εκτυπώνουν.

Δημιουργία κόμικς
Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο έρχονται σε επαφή με τους φανταστικούς ήρωες των κόμικς, μέσα από μία ιστορική αναδρομή από το παρελθόν στο σήμερα. Θα μάθουν από πού προήλθε το κόμικ, για ποιο λόγο δημιουργήθηκε και πώς το πέρασμα των χρόνων συνέβαλε στην εξέλιξή του. Ακόμη, μαθαίνουν τους τρόπους και την διαδικασία με την οποία μπορεί εύκολα κάποιος να δημιουργήσει ένα κόμικ, και στην συνέχεια δημιουργούν οι ίδιοι ένα μικρό σενάριο και του δίνουν ζωή μέσα από το μολύβι ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους.

Animation
Οι συμμετέχοντες εισάγονται στα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινούμενου σχεδίου. Μαθαίνουν τις βασικές τεχνικές του, καθώς και τις ιδιαιτερότητες που διακρίνουν την κάθε μία από αυτές. Στη συνέχεια γνωρίζουν αναλυτικότερα μία από τις τεχνικές, το pixilation, και καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους ταινία animation.

Δημιουργία website με το WordPress
Το εργαστήριο αυτό εισάγει τους συμμετέχοντες στον χώρο της δημιουργίας και διαχείρισης website. Θα γνωρίσουν το περιβάλλον WordPress, υλοποιώντας ένα website με κείμενα, εικόνες και βίντεο. Μετά τη λήξη του εργαστηρίου, όσοι από τους συμμετέχοντες το επιθυμούν, θα μπορούν να δημιουργήσουν ένα δικό τους website και να επανέλθουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα για τυχόν απορίες.

Ταξίδι στον ήχο  ΝΕΟ
Με απλά βήματα και χωρίς κάποια προεργασία, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να χρησιμοποιούν όλες τις απαραίτητες τεχνικές για την παραγωγή ήχου σε πλήρως εξοπλισμένο studio ηχοληψίας. Μοναδική προϋπόθεση η ενεργοποίηση της φαντασίας σας!

Από την αναλογική στην ψηφιακή φωτογραφία  ΝΕΟ
Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο έρχονται σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της φωτογραφίας και τα στοιχεία που τον δομούν. Αποκτούν τις βασικές γνώσεις για τη φωτογραφική μηχανή και μαθαίνουν τι σημαίνει ταχύτητα και διάφραγμα, γνωρίζουν ακόμη τα διαφορετικά είδη φακών και φίλτρων και πραγματοποιούν τις δικές τους λήψεις. Τέλος, έχουν την ευκαιρία να δουν πώς είναι ένας σκοτεινός θάλαμος και πώς ένα επαγγελματικό στούντιο φωτογραφίας. Το εργαστήριο περιλαμβάνει δύο ενότητες δίωρης διάρκειας σε διαφορετικές ημέρες.

Web radio: Σχεδιασμός και παραγωγή εκπομπής  ΝΕΟ
Σας αρέσει το ραδιόφωνο; Σας αρέσει να ψάχνετε πίσω απ’ τα γεγονότα; Τότε αυτό το εργαστήριο είναι φτιαγμένο για εσάς. Γιατί, σε αυτό το εργαστήριο, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με συνθήκες πραγματικού ρεπορτάζ, από την αίθουσα σύνταξης μέχρι την αναπαραγωγή του θέματος στο στούντιο ήχου. Το εργαστήριο γίνεται σε συνεργασία με τη Bιβλιοθήκη και η έρευνα θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια των βιβλιοθηκονόμων της στις διαθέσιμες πηγές της.

Δημιουργία μουσικής στα iPad
Μουσική δημιουργία για όλους. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τα εργαλεία του δημοφιλούς προγράμματος GarageBand για iPad, καθοδηγούνται σε βασικές έννοιες και τέλος δοκιμάζουν τις δικές τους ιδέες.

Φωτογραφίζοντας
Ακόμα και με τον απλούστερο εξοπλισμό μία φωτογραφία μπορεί να γίνει πολύ ενδιαφέρουσα, αρκεί να ξέρουμε μερικά μυστικά φωτογραφικής σύνθεσης. Στο εργαστήριο αυτό, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τα μυστικά αυτά και τα χρησιμοποιούν φωτογραφίζοντας πορτρέτα.

Εισαγωγή στο Web radio
Τι σημαίνει «κάνω ραδιόφωνο»; Πώς διαφοροποιείται το διαδικτυακό ραδιόφωνο από το κλασσικό; Τι χρειάζεται κάποιος για να ξεκινήσει ένα διαδικτυακό ραδιόφωνο; Τι τεχνολογικά μέσα έχει στην διάθεσή του και πώς θα τα αξιοποιήσει; Ποιες είναι οι απαραίτητες δεξιότητες που θα πρέπει να αναπτύξει; Πώς γίνεται μία εκπομπή (κεντρική ιδέα, δομή-σκελετός, επικοινωνιακές τεχνικές, μουσική-spots/jingles); Ποια είδη εκπομπών υπάρχουν; Τι ιδιαιτερότητες έχει μία εκπομπή αφιερωμένη στην επιστήμη και την τεχνολογία; Στο εργαστήριο αυτό γίνεται μία εισαγωγή στην κουλτούρα του διαδικτυακού ραδιοφώνου, στα νέα μέσα που επιτρέπουν την ενασχόληση με το ραδιόφωνο και στα βασικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την δημιουργία μίας εκπομπής. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου περνάμε από την θεωρία στην πράξη κάνοντας την πρώτη μας ηχογράφηση.

Ο ήχος στην επιστημονική φαντασία  ΝΕΟ
Στο εργαστήριο αυτό γίνεται αναδρομή στις πιο γνωστές ταινίες επιστημονικής φαντασίας από το 1930 μέχρι σήμερα, με θέαση, ακρόαση και ανάλυση των σημαντικών σημείων. Στην συνέχεια, οι συμμετέχοντες μαθαίνουν με πρακτικά παραδείγματα τα βασικά χαρακτηριστικά σύνθεσης μουσικής για επιστημονική φαντασία. Τέλος, εξασκούνται σε ηχογράφηση ηχητικών εφέ και μαθαίνουν για την επεξεργασία και την ένταξή τους στο κινηματογραφικό soundtrack.


Σας περιμένουμε στο UTech Lab!
  
Εργαστήριο Τεχνολογίας Ιδρύματος Ευγενίδου
Τ: 210 9469 694


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.