Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

Σεμινάριο: Βιβλιοδράσεις για μια αντιρατσιστική εκπαίδευση

Αγαπητά μέλη της Λέσχης του Δημιουργικού Σχολείου, 
Καλή σχολική χρονιά! 

Ξεκινάμε τη νέα χρονιά με ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, εμπλουτίστηκε από τις εμπειρίες εκπαιδευτικών και για πρώτη φορά διοργανώνεται στην Αθήνα. Το πρώτο μας σεμινάριο για τη φετινή χρονιά είναι Βιβλιοδράσεις για μια αντιρατσιστική εκπαίδευση και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα του σεμιναρίου οι θέσεις είναι περιορισμένες. Το παρουσιάζουμε, λοιπόν, πρώτα σε εσάς, τα μέλη της λέσχης του Δημιουργικού Σχολείου, ώστε εγκαίρως να κλείσετε θέση και να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας. 

Σας περιμένουμε!Βιβλιοδράσεις για μια αντιρατσιστική εκπαίδευση
Δρ Βασιλική Νίκα: εκπαιδευτικός - Παιχνίδια αντιρατσιστικής εκπαίδευσης 
Βαγγέλης Ηλιόπουλος: συγγραφέας, εκπαιδευτικός - Από το Θέατρο Αναγνωστών στη Φιλαναγνωσία ή Πώς θα μάθουμε ψαρόσφαιρο με τον Τριγωνοψαρούλη.

Σύμφωνα με την UNESCO (Σχετ. Εγκύκλιος 106553/Γ7/13-10-2006), τα έτη 2005-2014 έχουν οριστεί ως η «Δεκαετία της εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη» και συγκεκριμένα το 2013-14 είναι αφιερωμένο στην έννοια του Ενεργού Πολίτη. 

Βασικοί στόχοι της αντιρατσιστικής εκπαίδευσης είναι:
1. Να γνωρίσουν οι μαθητές τους λόγους που οδηγούν τους ανθρώπους στη μετανάστευση και στην προσφυγιά (προσωπική επιλογή, βίαια γεγονότα, οικονομικοί λόγοι)
2. Να κατανοήσουν ότι η μετανάστευση και η προσφυγιά ήταν παρούσες πάντα τόσο στην ελληνική όσο και στην ευρωπαϊκή ιστορία.
3. Να γνωρίσουν ότι αποτελεί θεμελιώδη αρχή του ελληνικού πολιτισμού η αποδοχή του «ξένου».
4. Να επιχειρηματολογούν απέναντι σε απόψεις που προβάλλονται κατά της παρουσίας του «διαφορετικού», του «ξένου».

Το σεμινάριο, το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα εστιάσει σε βιωματικές δράσεις που μπορούν να εφαρμόσουν οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο, προκειμένου οι μαθητές να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους αλλά και του πολίτη γενικότερα, τα προβλήματα επικοινωνίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των μελών μιας ομάδας και, τέλος, να μπορούν να επιχειρηματολογήσουν σχετικά με φλέγοντα ζητήματα όπως ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η ετερότητα. 

Το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014, 11:00-14:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων των Εκδόσεων Πατάκη (Παναγή Τσαλδάρη 38, Αθήνα [μετρό Ομόνοια]).
Η είσοδος είναι δωρεάν, απαραίτητη η κράτηση θέσης. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

Πληροφορίες, κρατήσεις: Τμήμα Εκδηλώσεων Εκδόσεων Πατάκη: 210.36.50.024, 025 /ekdiloseis@patakis.gr. Θα σας παρακαλούσαμε να αναφέρετε τα πλήρη στοιχεία σας ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλ. επικοινωνίας, e-mail και σχολείο στο οποίο υπηρετείτε. Μόλις λάβουμε το μήνυμα σας, θα επιβεβαίωσουμε τη συμμετοχή σας. 
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.