Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012

Πρόσκληση συμμετοχής σε ημερίδα ενάντια στη σχολική βία Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2012, 17.30-19.30, Εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή, Παλλήνη Αττικής


Το Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης των Εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή και το «Χαμόγελο του Παιδιού» με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούν στην ημερίδα που συνδιοργανώνουν για την πρόληψη και αντιμετώπιση της σχολικής βίας, την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου του 2012 στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων στην Παλλήνη Αττικής.
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται όλο και πιο συχνά περιστατικά βίας και παραβατικότητας σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια, γεγονός που προβληματίζει και ανησυχεί ιδιαίτερα εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Το bullying, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της βίας και της παραβατικότητας που εμφανίζεται στις κοινωνίες.
Με τον όρο βία δεν νοείται μόνο η σωματική, αλλά και η ψυχολογική και λεκτική βία, μορφές που κάποιες φορές είναι πιο επιζήμιες από τη σωματική, δημιουργώντας έναν μόνιμο φόβο στο θύμα.
Σε πολλά σχολεία της χώρας το φαινόμενο βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση και οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν συχνά την αδιαφορία αλλά και την επίθεση των οικογενειών των παραβατικών παιδιών, με αποτέλεσμα την ανεπιτυχή αντιμετώπιση του προβλήματος. Γονείς και εκπαιδευτικοί γίνονται έρμαια αυτών των καταστάσεων, καθώς δεν γνωρίζουν πώς να καταπολεμήσουν ένα περιστατικό χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα. Η θέση του εκπαιδευτικού είναι πολύ λεπτή σε τέτοιες καταστάσεις και οφείλει να κινηθεί με διακριτικότητα και απόλυτη συνεργασία με τις εμπλεκόμενες στο περιστατικό οικογένειες.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν συνοπτικά καινοτόμες παιδαγωγικές παρεμβάσεις και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αμβλύνουν τις αντιθέσεις εντός και εκτός τάξης και συντελούν στην ανάπτυξη υγιούς σχολικού κλίματος. Επιπλέον θα παρουσιαστεί εκπαιδευτικό υλικό και καλές πρακτικές, που μπορούν να βοηθήσουν στην αναγνώριση, πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.
Παράλληλα στόχος της εκδήλωσης είναι να δοθεί βήμα λόγου σε εκπαιδευτικούς και γονείς να μιλήσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εντός και εκτός τάξης, τις στρατηγικές που ακολουθούν, την υποστήριξη που χρειάζονται και τη θέση της εκπαίδευσης στην αντιμετώπιση και άμβλυνση τέτοιων φαινομένων.
Πρόγραμμα της εκδήλωσης

17.15- 17.30: Άφιξη των μετεχόντων
17.30-17.40: Έναρξη της ημερίδας, παρουσίαση των ομιλητών
17.40-18.00: Σχολική Κοινότητα. Δράσεις Υποστήριξης από Το Χαμόγελο του Παιδιού: Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Ιωάννα Αυλωνίτη, Υπεύθυνη Διεθνών Συνεργασιών, Βανέσσα Χατζηθανάση, ψυχολόγος.
18.00-18.20: Η κοινωνική διάσταση στην εκπαίδευση: ανάπτυξη εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση φαινομένων προβληματικής συμπεριφοράς εντός και εκτός τάξης: Δρ. Άννα Ζωάκου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Εκπαιδευτήρια Ελληνογερμανική Αγωγή.
18.20-19.20: Συζήτηση με εκπαιδευτικούς και γονείς και ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με:
§  τα φαινόμενα βίας στο ελληνικό σχολείο
§  τις στρατηγικές αντιμετώπισης φαινομένων σχολικής βίας από γονείς και εκπαιδευτικούς
§  τον ρόλο της εκπαίδευσης
19.20- 19.30: Συμπεράσματα και λήξη της εκδήλωσης
Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνείτε με την κυρία Άννα Ζωάκου (τηλ. 2108176791, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. azoakou@ea.gr)


Με εκτίμηση,
Άννα Ζωάκου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.