Τρίτη, 2 Οκτωβρίου 2012

Πρόγραμμα εξειδικευμένης κατάρτισης εκπαιδευτικών για την προαγωγή του θετικού κλίματος και της ψυχικής ανθεκτικότητας στη σχολική κοινότητα


ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 
ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ

Μέσα στις τρέχουσες συνθήκες κρίσης έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα έντονες ανάγκες ψυχοσυναισθηματικής στήριξης τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών. Για το σκοπό αυτό, το προηγούμενο σχολικό έτος πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα «Στηρί-ζωντας στην κρίση», στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος «Συν-φροντίζω», το οποίο υλοποιείται από το Κέντρο Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας του Τομέα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Εταιρεία Σχολικής και Οικογενειακής Συμβουλευτικής και Έρευνας.
Σε συνέχεια αυτού του προγράμματος για το φετινό σχολικό έτος 2012-2013 θα υλοποιηθεί το Πρόγραμμα εξειδικευμένης κατάρτισης εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την προαγωγή του θετικού κλίματος και της ψυχικής ανθεκτικότητας στη σχολική κοινότητα.
Σκοπός, λοιπόν, του προγράμματος είναι η δημιουργία ενός θετικού κλίματος στο σχολικό πλαίσιο, ώστε να είναι δυνατή η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας ατόμων και ομάδων καθώς και η ανάδειξη και αξιοποίηση εσωτερικών δυνάμεων, κινήτρων και ικανοτήτων στο σχολικό πλαίσιο.
Οι ειδικότεροι στόχοι του προγράμματος είναι οι ακόλουθοι: 

α) Η ανάπτυξη ενός πρακτικού μοντέλου ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητας στο σχολικό πλαίσιο β) Η επεξεργασία των συναισθηματικών πτυχών της κρίσης στα μέλη της σχολικής κοινότητας γ) Η κατανόηση των γνωστικών και ψυχολογικών διεργασιών του άγχους και προτάσεις για τη διαχείρισή του. δ) Η ενθάρρυνση της ανάπτυξης στρατηγικών αυτοβελτίωσης στα παιδιά.
ε) Η κατανόηση και διαχείριση των μορφών επιθετικής συμπεριφοράς στο σχολικό πλαίσιο σε δύσκολες περιόδους.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά) και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια) και περιλαμβάνει έξι σεμινάρια εξειδικευμένης κατάρτισης και εφαρμογή δραστηριοτήτων στις τάξεις.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2012-2013 οι έξι (6) συναντήσεις εξειδικευμένης κατάρτισης, θα περιλαμβάνουν: α) θεωρητική παρουσίαση, β) βιωματικές δραστηριότητες, γ) παρουσίαση των δραστηριοτήτων που θα εφαρμοστούν στην τάξη και δ) εποπτεία στις δραστηριότητες που έχουν εφαρμοστεί.
Η επιμόρφωση για το Πρόγραμμα θα διεξαχθεί σε αίθουσα στο κέντρο της Αθήνας (οδός Μιχαλακοπούλου)) τις ακόλουθες ημερομηνίες και ώρες:
Τετάρτη 14/11/2012, Τετάρτη 19/12/2012, Τετάρτη 6/2/2013, Τετάρτη 27/3/2013, Τετάρτη 15/5/2013, ώρες 16:30-20:30 και η τελική εκδήλωση για το κλείσιμο του Προγράμματος: Σάββατο 25/5/2012 ώρα 10:00 - 15:00.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο Πρόγραμμα είναι η παρακολούθηση των σεμιναρίων και η εφαρμογή από τους εκπαιδευτικούς δραστηριοτήτων στην τάξη τους. Στους συμμετέχοντες θα δοθεί εκπαιδευτικό υλικό και με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.
Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος και θα προτιμηθούν σχολεία με το μεγαλύτερο αριθμό δηλώσεων από τους εκπαιδευτικούς, καθώς στόχος του προγράμματος είναι η παρέμβαση σε επίπεδο σχολικής μονάδας.
Οι συνάδελφοι που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, παρακαλούμε να συμπληρώσουν το συνημμένο έντυπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος και να το αποστείλουν μέχρι τη Δευτέρα 15/10/2012 στο e-mailinfo@connecting4caring.gr   υπόψη κ. Υφαντή.
Για την επιβεβαίωση της συμμετοχής σας θα σταλεί ηλεκτρονικό μήνυμα στο email του σχολείου σας που θα αναγράφεται στο Έντυπο εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία
Η Επιστημονική Υπεύθυνη Χρυσή Χατζηχρήστου Καθηγήτρια Σχολικής Ψυχολογίας Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογών Σχολικής Ψυχολογίας Πανεπιστήμιο Αθηνών

Έντυπο αίτησης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.