Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012 «Διοργάνωση Διήμερου Βιωματικού Σεμιναρίου»
Σπυριδούλα Κατσιφή-Χαραλαμπίδη


Η Σχολική Σύμβουλος της 1ης  Περιφέρειας Π.Ε.N. Βοιωτίας Κατσιφή - Χαραλαμπίδη Σπυριδούλα καλεί τους εκπαιδευτικούς της Περιφέρειάς της, σε ένα διήμερο βιωματικό σεμινάριο στις 5 & 6 Σεπτεμβρίου 2012 με θέμα:

«Σχολικός Εγγραμματισμός»

Το πρόγραμμα διεξαγωγής της ημερίδας, τα θέματα των εισηγήσεων, ο χωρισμός των εκπαιδευτικών σε τμήματα, καθώς και οι προσκεκλημένοι εισηγητές παρουσιάζονται στις επόμενες σελίδες.


Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ 

Σπυριδούλα Κατσιφή-Χαραλαμπίδη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ1Η ΗΜΕΡΑ: 5 Σεπτεμβρίου 2012


ΤΟΠΟΣ:       9ο  Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:  08.15 – 14.00

08.15-   08.30      ΕΓΓΡΑΦΕΣ
08.30 – 09.30      ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
                            ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
                            ΕΙΣΑΓΩΓΗ

09.30- 11.30       1η  ομάδα: «Αναλυτικά Προγράμματα, Εγγραμματισμός & Σχολικό                             
                            Εγχειρίδιο»  Μελέτη περίπτωσης: Γλώσσας Ε & Στ Δημοτικού»
                            ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ: Μανιάτη Έλενα & Μάσσου Μαρία

                            2η ομάδα: «Δέσιμο Ομάδας & Κανόνες»
                            ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Κατσιφή - Χαραλαμπίδη Σπυριδούλα
       

11.30- 12.00        ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

12.00 – 14.00        2η ομάδα: «Αναλυτικά Προγράμματα, Εγγραμματισμός & Σχολικό                         
                              Εγχειρίδιο» Μελέτη περίπτωσης: Γλώσσας Ε & Στ Δημοτικού»
                              ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΕΣ: Μανιάτη Έλενα & Μάσσου Μαρία

                             2η ομάδα: «Δέσιμο Ομάδας & Κανόνες»
                             ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Κατσιφή - Χαραλαμπίδη Σπυριδούλα2Η ΗΜΕΡΑ: 6 Σεπτεμβρίου 2012


ΔΙΑΡΚΕΙΑ:         08.30 – 14.00
08.30 – 12.00       ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΟΜΑΔΩΝ: Πολυεγγραμματισμός         
12.30  - 14.00       ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΥΑΣ: Αξιολόγηση & Λήξη Σεμιναρίου


1η  ομάδα:        «ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ»
ΤΟΠΟΣ:          2ο  Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Τσιαμπάση Φανή


2η ομάδα:         «ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ»
ΤΟΠΟΣ:          2ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:  Μπάμπης Μπαλτάς
3η ομάδα:        «ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Μαυροπόταμος πηγή ζωής για τον Ορχομενό»
ΤΟΠΟΣ:          2ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Κατσιφή Βενετία


4η ομάδα:        «ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ:  Το μουσείο ως εργαλείο για τη                    
                          σύνδεση του σχολείου με την κοινότητα»
ΤΟΠΟΣ:          2ο Δημοτικό Σχολείο Λιβαδειάς       
ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Κύρδη Πόπη


5η ομάδα:       «ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΔΙΟΥ: Ποτάμι Έρκυνας»
ΤΟΠΟΣ:         Νεροτριβή περιοχή Κρύας
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Μαρκατσέλης Ευάγγελος, Νιαβή Βασιλική


6η ομάδα:       «ΑΦΗΓΗΣΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ: Παραμύθια & Μύθοι της   
                        Λιβαδειάς»
ΤΟΠΟΣ:          Δημόσια Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:  Λάιος Γιώργος, Χατζάκη Κατερίνα, Σεμίνα ΓαβρίληΣΗΜΕΙΩΣΗ:  «ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΟΜΑΔΩΝ»

1Η ΜΕΡΑ: «Χωρισμός κατά σχολεία»

1η ομάδα: 1ο Δ.Σχ. Λιβαδειάς, 9ο Δ.Σχ. Λιβαδειάς, 5ο Δ.Σχ. Λιβαδειάς,
Δ.Σχ.  Αντίκυρας, Δ.Σχ. Αράχωβας.
2η ομάδα:  2ο Δ.Σχ. Λιβαδειάς, 6ο Δ.Σχ. Λιβαδειάς, 8ο Δ.Σχ. Λιβαδειάς, Δ.Σχ. Άσπρων Σπιτιών, Δ.Σχ.  Κυριακίου, Δ.Σχ. Διστόμου.

      2Η ΜΕΡΑ: «Χωρισμός κατά ενδιαφέροντα»

Για την καλύτερη λειτουργία των βιωματικών δράσεων της 2ης μέρας καλούνται οι εκπαιδευτικοί να δηλώσουν στη διεύθυνση του σχολείου τους την προτίμησή τους. Πρόθεσή μας είναι, κάθε εκπαιδευτικός ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του να «εξειδικευθεί» σε ένα από τα 6 θέματα- γνωστικά πεδία στα 6/θέσια σχολεία. Ως εκ τούτου στα 12θέσια σχολεία θα είναι δύο οι «εξειδικευμένοι» εκπαιδευτικοί σε κάθε προσφερόμενο θέμα. Παρακαλούνται οι διευθύντριες- ντες όπως επιτηρήσουν τη διαδικασία και στείλουν ηλεκτρονικά ως την Τρίτη 4/9/2012 και ώρα 12.00 στο Γραφείο Σχολικών Συμβούλων τα ονόματα των συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα.    

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ

Γαβρίλη Σεμίνα, δασκάλα στο 55ο Δ.Σ. Πειραιά, απόφοιτος του ΠΤΔΕ Κρήτης.  Έχει παρακολουθήσει το διετές σεμινάριο θεατρικής αγωγής του εργαστηρίου Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου.

Κατσιφή Βενετία, δασκάλα, Μεταπτυχιακού Διπλώματος ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών κατεύθυνση «Διδακτική της Ιστορίας & Πολιτιστική Παράδοση», υποψήφια διδάκτωρ του  Παν/μίου Δυτ. Μακεδονίας (έρευνα στην τοπική- κοινωνικοοικονομική ιστορία της Αλιάρτου Βοιωτίας από το 1920 έως σήμερα), κάτοχος Μετεκπαίδευσης Μαρασλείου Διδασκαλείου, Εξομοίωσης, φοιτήτρια στο ATHENIAN COLLEGE (Συνθετική Συμβουλευτική), Δημοτική Σύμβουλος, πρόεδρος της Σχ. Επιτροπής Π.Ε. και αντιπρόεδρος της Δημ. Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αλιάρτου, συγγραφέας ιστορικών βιβλίων.

Κύρδη Καλλιόπη, εκπαιδευτικός Π.Ε., Υπεύθυνη Πολιτιστικών στην Α΄ Δ/νση Π.Ε. Αθηνών από 2006- 12. Υπήρξε μέλος των ομάδων συγγραφής των βιβλίων για τη διδασκαλία της γλώσσας στην Α΄ τάξη δημοτικού και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα Μειονοτικά Σχολεία της Θράκης,   και   του επιμορφωτικού υλικού για τα πολιτιστικά προγράμματα στο Μείζον Πρόγραμμα Επιμόρφωσης. Συμμετείχε στο σχεδιασμό των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών για τον Πολιτισμό. Ασχολείται από το 1979 με την εκπαίδευση στα Μουσεία και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού. Έχει γράψει και επιμεληθεί βιβλία για παιδιά.

Λάιος Γιώργος,  αφηγητής, μέλος του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και      Παραμυθιών

Μανιάτη Έλενα, Σχολική Σύμβουλος στην 25η Εκπαιδευτική Περιφέρεια Αττικής Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος, πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και του Μαρασλείου Διδασκαλείου ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Π.Δ. 407/80) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

Μάσσου Μαρία, δ/ντρια του 6ου Δημ. Σχ. Χολαργού,  κάτοχος Μεταπτυχιακού στη Διδακτική Μεθοδολογία του ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αθηνών, πτυχιούχος του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας και του Μαρασλείου Διδασκαλείου ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα επιστημονικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Διδακτικής και Σχολικής Παιδαγωγικής.

Μαρκατσέλης Ευάγγελος, τελειόφοιτος της Φυσικομαθηματικής Σχολής, του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπηρέτησε ως καθηγητής  στη Β/θμια εκπ/ση και τα τελευταία 12 χρόνια εργάστηκε στο ΚΠΕ Στυλίδας όπου ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα Γεωπεριβαλλοντικά  - Γεωμυθολογικά μονοπάτια. Υπήρξε ένας  εκ των ιδρυτών του Δικτύου Γεωπεριβαλλοντικά - Γεωμυθολογικά μονοπάτια.  Από τη φετινή σχολική χρονιά είναι συνταξιούχος.

Μπαλτάς Χαράλαμπος, δάσκαλος στο 35ο Δ. Σχ. Αθηνών, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συντάκτης στο περιοδικό Σύγχρονη Εκπαίδευση. Τα σχολικά έτη 2010-2012 είναι Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας στην Α΄ Δ/νση Π.Ε. Αθηνών. 

Νιαβή Βασιλική, δ/ντρια του 4ου Δ. Σχ. Λιβαδειάς. Ασχολείται με την υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων, Αγωγής Υγείας και Πολιτιστικών. Είναι μέλος των Δικτύων: " Γεωπεριβαλλοντικά - Γεωμυθοπλογικά μονοπάτια", " Κλιματικές αλλαγές " που συντονίζει το ΚΠΕ Στυλίδας.

Τσιαμπάση Φανή, δασκάλα, διευθύντρια στο 28ο  Δ. Σχ. Αθηνών. Κάτοχος Μεταπτυχιακού και Διδακτορικού Διπλώματος στο Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στο πεδίο της θεωρίας και διδακτικής της Λογοτεχνίας.

Χατζάκη Κατερίνα, δασκάλα στο 28ο Δ.Σχ. Αθηνών, απόφοιτος του ΠΤΔΕ Κρήτης και της ανώτερης δραματικής σχολής του Γιώργου Αρμένη. Έχει παρακολουθήσει το ετήσιο σεμινάριο θεατρικής αγωγής στο εργαστήρι Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.